Hoe kunnen we helpen?
< Alle onderwerpen
Afdrukken

Hostname bepalen voor de server

Hoe bepaal je de hostname van je server, VedaWeb webhosting
Hoe bepaal je de hostname van je server, VedaWeb webhosting

Hoe moet u een hostname bepalen voor de server?

Om een server te bereiken gebruikt u bij voorkeur een hostname. U kunt deze naam vergelijken met de naam van een mens. Op die manier is iemand te herkennen. Ook bij servers werkt dat op deze manier. Maar hoe gaat u een hostname bepalen voor de server die van jou is? Daar gaan wij in dit artikel op in. De server kunt u een een externe hostname geven die eindigt met een domeinnaam, of een een interne naam, waarbij de server niet over het internet te bereiken is, zoals bijvoorbeeld ‘server’. Maar dat is niet handig als u meerdere servers hebt en daardoor aan de hand van de hostname de servers uit elkaar moet houden. Daarom kun u zelf een hostname op u server instellen. Maar hoe zorgt u ervoor dat u een goede, duidelijke hostname hebt?

Waarom een goede hostname belangrijk is

De meeste servers hebben standaard ‘server’ als ‘hostname’. Het komt ook voor dat de hostname vernoemd is naar het distributiesysteem. Zo kan de server ‘debian’ of ‘ubuntu’ heten. Andere hostnames zijn al beter te herkennen, bijvoorbeeld doordat ze zijn samengesteld met het IP-adres. Bijvoorbeeld: uw IP-adres is 12.34.56.78. In dat geval is uw hostname 12-34-56-78.customer.provider.nl. Dat is al beter uit elkaar te houden, maar toch is het nog steeds niet echt duidelijk.

Een hostname is dus eigenlijk een label dat u op de server plakt. Op die manier kun je de verschillende servers en apparaten op een netwerk uit elkaar houden. Die hostname kun je zelf kiezen, maar het is wel belangrijk dat je deze hostname ook gebruikt voor bijvoorbeeld een PTR-record. Op die manier weet het internet dat je hostname hoort bij de server die de mails verstuurt. Anders is de kans groter dat je e-mails in de spamfolder belanden.

De verschillen tussen een hostname en een domeinnaam

Het is belangrijk om te onthouden dat een hostname van een server iets anders is dan een domeinnaam. Uw domeinnaam is bijvoorbeeld ‘voorbeeld.nl’. Het is niet verstandig om de server dan deze naam te geven, omdat dit kan leiden tot technische problemen. U kunt daarom beter kiezen voor een subdomeinnaam (Engels: subdomain). Bijvoorbeeld: server.voorbeeld.nl of vps.voorbeeld.nl. Op die manier kunt u uw eigen hostname instellen.

Een hostname is dus vaak een subdomein van een domeinnaam. Belangrijk om te weten: de domeinnaam moet wel echt bestaan. U kunt dus wel kiezen voor hostname.domeinnaam.nl, maar niet voor een domeinnaam die u niet bezit. Kies dus altijd een hostname die past bij de domeinnaam. Bent u nog op zoek naar een domeinnaam? VedaWeb heeft aantrekkelijk geprijsde domeinnamen . Het grote voordeel van VedaWeb is dat wij telefonisch persoonlijk bereikbaar zijn en direct uw vragen kunnen beantwoorden! Deze service is bijna uniek te noemen.

Welke hostname is geschikt?

Het vinden van een geschikte hostname voor de server kan nog best lastig zijn. Want als u tien servers heeft, hoe houdt u deze dan uit elkaar? Uw kunt bijvoorbeeld kiezen voor het gebruik van woorden die een doel hebben. De webserver is bijvoorbeeld webserver01.voorbeeld.nl en als u een aparte server heeft voor de database, bijvoorbeeld db01.voorbeeld.nl. Gebruikt u nog een managed VPS met bijvoorbeeld Windows, dan kiest u voor windows01.voorbeeld.nl.

U bent volledig vrij om zelf te kiezen welke naam u aan de server wilt geven. Het mag dus ook 01.voorbeeld.nl en 02.voorbeeld.nl zijn. Toch zijn dit geen geschikte hostnames, omdat u ze niet gemakkelijk uit elkaar kunt houden. Veel serverbeheerders kiezen daarom voor hostnames waaraan u de server gemakkelijk kunt herkennen. Dat kan van alles zijn: woorden op het leesplankje, de top vijf meest voorkomende meisjes- en jongensnamen, karakters in een science fiction film of de namen van huisdieren. Er zijn verder geen regels die zeggen dat u bepaalde hostnames niet mag gebruiken. Belangrijk om te onthouden is dat zo’n naam wel terug te vinden is op het internet als u het bijhorende IP-adres opvraagt via omgekeerd zoeken.

Dat betekent dat we u aanraden om het netjes te houden en een leuke hostname te kiezen.
Op die manier laat u zien dat u de server professioneel beheert en kun de de servers gemakkelijk terugvinden.

Inhoudsopgave