Hoe kunnen we helpen?
< Alle onderwerpen
Afdrukken

Is een SSL-certificaat verplicht

Volgens de privacywetgeving(AVG) uit 2018 is het gebruik van een SSL-certificaat verplicht voor elke website waar persoonsgegevens kunnen worden ingevuld of waar cookies worden gebruikt. In het artikel is een SSL-certificaat een ranking factor leest u hier meer over.

Is het SSL-certificaat verplicht voor elke website?

Het hoofddoel van SSL (Secure Sockets Layer) is het beveiligen van privacygevoelige gegevens, zoals persoons- en betaalgegevens, die worden uitgewisseld tussen een website/webshop en de bezoekers ervan. Sinds 2018 valt de bescherming van die persoonsgegevens, onder de wet ‘Algemene Verordening Gegevensbescherming’ (AVG). Door deze wet is elke website(-eigenaar) verplicht om persoonsgegevens en vertrouwelijke informatie te beveiligen tegen diverse vormen van online misbruik bij online data-uitwisseling. Een SSL-certificaat voorkomt dat belangrijke persoonsgegevens door derden onderschept kunnen worden via een webserver. De websitebezoeker ziet – bij het bezoeken van de website – door middel van het gesloten slot-icoontje vóór de url – dat zijn/haar gegevens beschermd zijn. Een veilige internetverbinding is ook zichtbaar aan de https-melding voor de url.

Om klantvertrouwen te vergroten is SSL de beste manier. Internetgebruikers zijn er tegenwoordig goed van doordrongen dat zij, voordat zij belangrijke persoonlijke gegevens achterlaten op een site, éérst moeten controleren of de verbinding wel veilig is en dus ook of hun privégegevens niet door derden onderschept kunnen worden. Bij online bankieren is de prominente aanwezigheid van een groene adresbalk de visuele bevestiging. Webwinkelkeurmerken als Thuiswinkel.org houden ook toezicht op het gebruik van SSL bij webwinkels en het prominente gebruik van de groene adresbalk bij het internetbankieren.

Een SSL-certificaat als Let’s Encrypt zit standaard en gratis in elk hostingpakket van VedaWeb.

Lees ook: welk SSL-certificaat moet ik aanschaffen?

Inhoudsopgave