Hoe kunnen we helpen?
< Alle onderwerpen
Afdrukken

Welke soorten SSL-certificaten zijn er?

Welke soorten SSL certificaten zijn er, Vedaweb webhosting
Welke soorten SSL certificaten zijn er, Vedaweb webhosting

Soorten SSL-certificaten: verschil tussen betaalde en gratis certificaten

Er bestaan verschillende soorten SSL-certificaten. Er is een verschil tussen gratis en betaalde SSL-certificaten. De SSL-certificaten hebben een opvolgend validatieniveau. Het gratis Let’s Encrypt-certificaat is het laagste validatieniveau en de ‘Uitgebreide Validatie’ is het hoogste. Het Let’s Encypt-certificaat is voldoende bij een eenvoudige website, terwijl de Uitgebreide validatie geschikt is voor webshops. Vanaf ‘Domeinvalidatie’ dient voor het SSL-certificaat betaald te worden.

VedaWeb verkoopt diverse SSL-certificaten.

Welke soorten SSL-certificaten zijn er?

1. Let’s Encrypt.
2. Domeinvalidatie.
3. Wildcard-certificaat.
4. Multidomein-certificaat.
5. Uitgebreide validatie.

Wat is het verschil tussen de soorten SSL-certificaten?

De hoogte van de validatie-eisen die worden gesteld aan een website, bepalen welk SSL-certificaat afgesloten moet worden. Vanwege de online betalingsrisico’s heeft een grote webshop een strengere validatie nodig, dan een eenvoudige, persoonlijke website.

Let’s Encrypt:

Een (gratis) Let’s Encrypt SSL-certificaat zit standaard in elk hostingpakket van VedaWeb. Het certificaat wordt via de applicatie om de drie maanden verlengd. Er komt geen controle door een certificatie-autoriteit aan te pas. Het komt echter wel eens voor dat de automatische verlenging via de applicatie mislukt, bijvoorbeeld als servers niet bereikt kunnen worden. De applicatie blijft het verlengen wel automatisch (tot 10 keer) proberen, totdat het gelukt is. Gedurende die tijd echter, zien uw websitebezoekers een veiligheidswaarschuwing en kan uw website mogelijk onbereikbaar zijn.

De volgende vier (betaalde) SSL-validaties worden jaarlijks verlengd via de serviceverlener waar u deze heeft aangeschaft. Het voordeel van een betaald certificaat is, dat u minder risico loopt dat uw site (ongemerkt) niet bereikbaar is vanwege veiligheidsrisico’s. Lees ook meer over: welk SSL-certificaat kopen? 

Domeinvalidatie:

Dit is de eenvoudigste vorm van SSL-validatie en is beperkt tot alleen de verificatie van het domeineigendom. Dit wordt gedaan via een e-mailverificatie en er is geen verder onderzoek vanuit de certificatieautoriteit nodig. Het is van de betaalde versies de goedkoopste en de snelste manier om een SSL-certificaat te krijgen.

Wildcard- en Multidomein-validatie:

Dit zijn de volgende niveaus wat betreft validatie. De autoriteit controleert of het domein inderdaad in bezit is en of er sprake is van een legaal, geregistreerd bedrijf. Deze certificaten gelden als betrouwbaar. Een Wildcard valideert alle subdomeinen en bij Multidomein-validatie staan er meerdere domeinen op één certificaat.

Uitgebreide validatie:

Vooral webshops gebruiken de Uitgebreide Validatie, omdat dit het meeste vertrouwen en betrouwbaarheid biedt aan klanten. De certificatieautoriteit voert een volledige achtergrondcontrole van het bedrijf uit en omvat een strikt controleproces. Bij sommige browsers wordt de bedrijfsnaam bij dit SSL-certificaat extra duidelijk weergegeven. Deze wordt in groene tekst getoond naast de domeinnaam, zodra de website wordt geopend.

VedaWeb adviseert altijd om een betaald SSL-certificaat af te sluiten zodat klanten zich veilig(er) voelen! Bekijk hier de prijzen van de SSL-certificaten

De certificaten worden uitgegeven door slechts enkele certificatieautoriteiten. Bij risicovolle websites controleren deze autoriteiten de websites handmatig. Daarom is de prijs van deze certificaten hoger.

Bij het hostingpakket ‘Starter’ van VedaWeb is een Let’s Encrypt SSL-certificaat gratis en standaard inbegrepen. Vanaf het SSL-certificaat ‘Domeinvalidatie’ installeert VedaWeb het certificaat kosteloos. Meer lezen: is een SSL-certificaat verplicht?

Inhoudsopgave