Hoe kan ik een SSL-certificaat verlengen?

SSL certificaat verlengen, VedaWeb webhosting

SSL-certificaat verlengen: moet dat jaarlijks en hoe doe ik dat?

Hoe zit het met de jaarlijkse verlenging van SSL-certificaten? Moet er elk jaar opnieuw een SSL-certificaat aangevraagd worden, voordat deze verlengd wordt of gaat dat automatisch?

Gratis Let’s Encrypt: automatische verlenging

Of u jaarlijks een SSL-certificaat moet verlengen, hangt van het aangeschafte SSL-certificaat af. Bij een (gratis) Let’s Encrypt SSL-certificaat hoeft dat niet; deze wordt door de applicatie elke drie maanden automatisch verlengd. U dient dit wel voor de zekerheid om de drie maanden te controleren! Incidenteel kan er namelijk iets misgaan met deze verlenging. Is de verlenging niet goed gegaan, dan wordt de website als onveilig beschouwd door zoekmachines als Google. De website is dan mogelijk niet bereikbaar voor websitebezoekers! Een als ‘niet-veilig’ beschouwde website heeft ook nadelige gevolgen voor de posities van de site in de zoekresultaten!

Gratis Let’s Encrypt SSL-certificaat voordelen:

• Het certificaat is gratis inbegrepen bij alle hostingpakketten van VedaWeb.
  • Let’s Encrypt versleutelt het websiteverkeer goed en voldoet aan de eisen van de AVG/GDPR.
  • Voor eenvoudige of persoonlijke websites is het Let’s Encrypt SSL-certificaat voldoende.
  • Elke 3 maanden vindt automatisch verlenging plaats.

Gratis Let’s Encrypt SSL-certificaat nadelen:

• U dient elke 3 maanden te controleren of de applicatie de verlenging goed uitvoert.
  • Indien de verlenging niet goed plaatsvindt, beschouwt Google de website als onveilig.
  • Bezoekers zien dan een waarschuwing in de browser in de vorm van een waarschuwingsdriehoek.
  • De website kan dan voor bezoekers onbereikbaar zijn.
  • Behaalde posities in Google kunnen hierdoor zakken.

Maakt de website gebruik van formulieren of plaatst deze cookies? Dan ontvangt u persoonsgegevens. Volgens de wet AVG (Engels: GDPR) moet er zorgvuldig omgegaan worden met deze persoonsgegevens. Dit houdt onder andere in, dat de website op grond van de AVG verplicht over een SSL-certificaat moet beschikken. Welk SSL-certificaat je aan moet schaffen hangt af van het validatieniveau dat nodig is voor de website of webshop.

Meer lezen: is een SSL-certificaat verplicht?

Let op: heeft u een SSL-certificaat? Dan wil dat nog niet zeggen dat de website volledig veilig en betrouwbaar is. U zult er ook op moeten letten dat er veilige codes worden geïmplementeerd, net als veilige scripts of (WordPress)plug-ins. Daarnaast moeten de regelmatige updates goed gecontroleerd worden!

Betaalde SSL-certificaat verlengen

Heeft u een betaald SSL-certificaat zoals Domeinvalidatie, Wildcard-validatie, Multidomein-certificaat of een Uitgebreide validatie? Dan worden deze jaarlijks verlengd. Bent u klant van VedaWeb, dan krijgt u een factuur van VedaWeb, waarna – na betaling – het certificaat weer voor een jaar is verlengd. Bij het aanvragen van een SSL-certificaat worden door de betreffende certificatieautoriteit meerdere controles uitgevoerd, afhankelijk van het validatieniveau. Daarom moet er voor deze certificaten worden betaald. Het validatieniveau dat wordt gevraagd, bepaalt dus de mate van controle en daarmee de hoogte van de prijs.

Voordelen van betaalde SSL-certificaten:

Een betaald SSL-certificaat biedt website- en webshopbezoekers een veilige, betrouwbare websiteomgeving vanwege de volgende redenen:

• Het SSL-certificaat zorgt voor de versleuteling van (inlog)gegevens en betalingsverkeer tussen de browser van de websitebezoekers en de website of webshop.
  • Bij het aanvragen en afsluiten van een betaald SSL-certificaat worden twee soorten controles uitgevoerd.
  • De eerste controle bekijkt of de aanvrager van het certificaat de rechtmatige eigenaar is van de te beveiligen domeinnaam (domeincontrole).
  • Bij de tweede controle wordt bekeken of de organisatie achter de domeinnaam daadwerkelijk bestaat en legitiem is (identiteitscontrole).

Zoekmachines zoals Google hechten veel belang aan het informeren van internetgebruikers over online veiligheid. Browsers als Google Chrome en Firefox laten waarschuwingen zien, zodra gebruikers op een website zonder SSL-certificaat landen. Een veilige verbinding is te herkennen aan de https:// voor de url. Staat er een http:// (zonder ‘s‘) voor de url in de browser, dan is de website mogelijk niet veilig. Internetgebruikers zijn hier inmiddels erg alert op.

Zodra u geen gebruik meer wilt maken een van deze certificaten, en u bent klant van VedaWeb, dan dient u het certificaat op te zeggen via ‘Diensten’ in het klantenportaal.

Lees meer over onze SSL-certificaten.

Heb je een specifieke vraag? Stuur dan een mail naar: support@vedaweb.nl.
Direct inloggen in het klantenportaal.