Hoe kunnen we helpen?
< Alle onderwerpen
Afdrukken

Veilige website herkennen

Veilige website herkennen, SSL certificaat, VedaWeb webhosting
Veilige website herkennen aan het SSL-certificaat. VedaWeb webhosting

Hoe kan ik een veilige website herkennen?

Iets kopen in een webshop, een contactformulier insturen, online bankieren, e-mailen, facebooken… Als u moet inloggen dan betekent dat, dat er vertrouwelijke gegevens worden uitgewisseld tussen een website en het door u gebruikte apparaat (de pc, mobiele telefoon of tablet). Natuurlijk wilt u niet dat die vertrouwelijke gegevens worden onderschept door partijen die hier slechte bedoelingen mee hebben. Dat wil een website-eigenaar beslist ook niet! Websites – en vooral webshops – kunnen een internetverbinding beveiligen door een SSL-certificaat aan de site te koppelen. Een SSL-certificaat zorgt voor een veilige uitwisseling van privacy-gevoelige data tussen een website en het gebruikte device (apparaat). In het kader van de AVG is dit inmiddels verplicht voor elke website die persoonsgegevens verwerkt. Maar hoe herkent u een veilige website en waaraan ziet u dat er een SSL-certificaat wordt gebruikt?

Een veilige website herkennen aan https

Een veilige website herkennen doet u via de https-vermelding vóór het webadres (de url) in het zoekvenster van de door u gebruikte browser. Er zijn verschillende browsers zoals Edge, Chrome, Safari, Firefox. De wijze waarop elke browser de beveiliging kenbaar maakt, wijkt op enkele kleine punten af. De https-vermelding tonen zij echter allemaal. Heeft een websiteadres een http-melding (zonder ‘s’) ervoor staan, dan betekent dat die verbinding niet beveiligd is. De toevoeging van de ‘s’ (bij httpS) staat voor het Engelse woord ‘Secure’ dat ‘veilig’ betekent. Een https-verbinding realiseert een website-eigenaar door middel van de aanschaf van een SSL-certificaat.

Een veilige webshop herkennen

Tegenwoordig zijn bijna alle websites en webshops wel beveiligd. U herkent een veilige verbinding (in bepaalde webbrowsers) ook aan het groene of grijze gesloten slotje dat vóór het webadres staat. Klikt u op dit slotje dan krijgt u de gegevens over de beveiliging te zien, zoals de ingestelde rechten en wijze van beveiliging. Afhankelijk van de browser krijgt u de melding ‘De verbinding met deze website is beveiligd’ of ‘Beveiligde verbinding’. In een aantal gevallen ziet u een hangslotje met een waarschuwingsdriehoek voor de url staan of een hangslot met een rode streep bij een onbeveiligde site. Een hangslot met een waarschuwingsdriehoek wordt ook getoond bij websites met zelfondertekende SSL-certificaten of certificaten die niet door een vertrouwde certificatie-autoriteit zijn uitgegeven.

Een veilige website (herkennen) biedt garanties:

  • Versleuteling
    De verbinding tussen gebruiker en website of webshop is beveiligd door middel van dataversleuteling. Daardoor kan de informatie die wordt uitgewisseld niet door derden worden gelezen.
  • Echtheid
    De gebruiker kan er zeker van zijn dat de website in kwestie echt is en geen kopie van criminelen of oplichters (de authenticiteit wordt nagetrokken door de certificatie-autoriteit).
  • Integriteit
    De uitgewisselde gegevens kunnen niet onderweg zijn gewijzigd door derden.

Let op: helaas zegt de https-beveiliging niets over de inhoud van websites. Ook criminelen kunnen websites bouwen die werken met deze beveiliging: het Lets Encrypt SSL-certificaat is namelijk gratis en wordt niet uitgebreid getoetst door een certificatie-autoriteit. U loopt dan evengoed risico om te worden opgelicht. De beveiliging met https zegt alleen iets over de verbinding met de website. Daarom raden wij website-eigenaren aan om te kiezen voor een betaald SSL-certificaat. 

Lees meer over SSL-certificaten: ‘hoe kan ik een Let’s Encrypt-certificaat uitzetten?’ of ‘hoe kan ik een SSL-certificaat instellen?’

Inhoudsopgave