Hoe kunnen we helpen?
< Alle onderwerpen
Afdrukken

Wat is een SSL certificaat

Wat is een SSL certificaat, VedaWeb webhosting
Wat is een SSL certificaat, VedaWeb webhosting

Wat is een SSL certificaat? Het is een digitaal certificaat dat de identiteit van een website authentiseert. Het wordt gebruikt om de privacy van de websitegebruiker te beschermen, de echtheid van gegevens te verzekeren en om online financiële transacties te beveiligen. Dit digitale certificaat is een bestand dat zorgt voor een beveiliging tussen een websiteserver en internet browsers zoals Google Chrome, Safari, Mozilla Firefox of Microsoft Internet Explorer. Het SSL certificaat zorgt ervoor dat de gevoelige persoonsgegevens niet door malafide partijen onderschept en misbruikt kunnen worden, tijdens de verzending ervan.

De ‘S’ in de afkorting SSL staat voor ‘Secure’. De ander ‘S’ staat voor ‘Sockets’ en de ‘L’ voor ‘Layer’.

Door een SSL certificaat te gebruiken is het mogelijk om gevoelige gegevens zoals creditcardnummers en inloggegevens veilig door te kunnen geven. Dit gebeurt door een beveiligde verbinding tot stand te brengen tussen de webserver en de computer van de bezoeker. Door middel van een hangslotje wordt via de browser duidelijk gemaakt of de website een SSL certificaat heeft geïnstalleerd en dus of persoonlijke gegevens versleuteld worden bij verzending.

Wat is een SSL certificaat nog meer?

Het hebben van een SSL certificaat is belangrijk voor een website of webshop om potentiële klanten vertrouwen te bieden. Het is ook een belangrijke factor wat betreft zoekmachine optimalisatie. Zoekmachines als Google plaatsten websites zonder SSL certificaat namelijk lager op de zoekresultatenpagina.

Het SSL certificaat helpt om de persoonlijke informatie van de gebruiker te beschermen. Het geeft diezelfde gebruiker het vertrouwen dat de website-eigenaar goed omgaat met vertrouwelijke persoonsgegevens.

Het certificaat beschermt tegen:

  • Afluisteren of sniffen van gegevens. Sniffers zijn programma’s die internetactiviteiten kunnen bespioneren. Door sniffers kunnen privégegevens in verkeerde handen terechtkomen.
  • Ongeautoriseerde toegang tot vertrouwelijke informatie, die kan leiden tot diefstal van gegevens zoals creditcardinformatie en inloggegevens.
  • Spoofing: dat is dat als iemand zich voordoet als een ander, bijvoorbeeld een bank of e-mailprovider. Het doel kan zijn om je wachtwoord voor een account te bemachtigen (phishing) of om te leiden naar websites met slechte bedoelingen.

Een SSL beveiligde website herkennen

Een SSL-beveiligde website heeft de volgende kenmerken:

  • De URL begint met https:// voor de domeinnaam bijvoorbeeld: https://vedaweb.nl/.
  • Er staat een gesloten slotje in de adresbalk van je browser.
  • Soms is de adresbalk groen en is de naam van het bedrijf zichtbaar (afhankelijk van het geïnstalleerde SSL certificaat).
  • Bij een klik op het slotje is extra informatie te vinden over de organisatie die het certificaat heeft afgegeven.

Lees meer: een veilige website herkennen.

Hoe kom ik aan een SSL certificaat?

Via VedaWeb kunt u een SSL certificaat bestellen. Wij regelen dan aanvraag, de validatie en de installatie.

Ga naar SSL certificaat bestellen indien u dit snel geregeld wilt hebben of stuur een mail naar support@vedaweb.nl als u advies wenst.

Inhoudsopgave