Hoe kunnen we helpen?
< Alle onderwerpen
Afdrukken

Wat kan ik met DirectAdmin?

Wat kan ik met een DirectAdmin, VedaWeb webhosting
Wat kan ik met een DirectAdmin, VedaWeb webhosting

DirectAdmin is één van de meest gebruikte controlepanelen ter wereld. Een dergelijk control panel maakt het mogelijk om meerdere zaken op een overzichtelijke plek te regelen. Denk bijvoorbeeld aan het beheren van DNS records, het verversen van SSL-certificaten of het aanmaken van e-mailadressen. DirectAdmin werkt aan de hand van niveaus. Zo zijn er verschillende mogelijkheden tussen de rollen: Administrator, Reseller en User.

Werken met DirectAdmin

Wie een eigen (managed) VPS heeft, zal meestal Administrator zijn. Wie een shared hosting pakket als reseller heeft, deelt de server met anderen, maar kan ook weer nieuwe hostingpakketten verkopen aan klanten. Deze klanten loggen dan in als ‘user’.

DirectAdmin rol: Administrator

De Administrator is de serverbeheerder en heeft de meeste rechten. Zo kan hij alle gebruikers inzien, domeinnamen managen en bijvoorbeeld nieuwe administrators, resellers of users aanmaken. Bovendien beheert hij ook de support tickets, kan hij IP-adressen toevoegen of verwijderen en aanpassingen maken aan het systeem. Denk bijvoorbeeld aan het wisselen van de PHP-versie voor alle websites die op de server staan.

DirectAdmin rol: Reseller

De Administrator kan ook een Reseller aanmaken. Dit is iemand die hostingpakketten verkoopt op een gedeelde server. De Reseller heeft een eigen omgeving met minder opties. Zo is het mogelijk om klanten (users) aan te maken, tickets te beheren, wachtwoorden te veranderen of IP-adressen toe te wijzen aan een domein. Daarnaast kunnen nameservers gewijzigd worden of domeinnamen of gebruikers op non-actief worden gezet. Dat is handig wanneer de klant bijvoorbeeld zijn verplichtingen niet voldoet.

DirectAdmin rol: User

De User heeft de minste rechten. Een klant heeft meestal alleen gebruikersrechten. Zo kan hij domeinnamen aanmaken binnen zijn webhostingpakket, FTP-accounts aanmaken of backups van domeinnamen herstellen. Uiteraard is het ook mogelijk om een eigen database op de MySQL-server aan te maken, websites met wachtwoorden te beveiligen of mail-accounts in te stellen. Daarnaast kan er ingelogd worden op de webmail, phpMyAdmin en zijn er andere, geavanceerde instellingen zoals SSL Certificaten, Domain Pointers en Login Keys beschikbaar.

In het artikel Hoe kan ik inloggen in phpMyAdmin?‘ en ‘Inloggen in DirectAdmin helpen wij u verder als u hierover vragen heeft.
Heeft u vragen die u niet via onze kennisbank en FAQ’s worden beantwoord? Voel u vrij om een mail te sturen aan: support@vedaweb.nl en wij staan tot uw beschikking!

 

Inhoudsopgave