Shared hosting: een vps of een dedicated server?

 Bij VedaWeb kunt u op diverse manieren uw website of webshop hosten. Gaat u voor de eerste keer een webhosting pakket afsluiten en twijfelt u nog welke hosting mogelijkheid het beste bij u past? Wij helpen u graag de juiste keuze te maken tussen een eigen VPS of een dedicated server. Naast de keuzes worden de voor – en nadelen van elke server optie ook besproken. 

Wanneer men kiest voor shared hosting krijgt men geen eigen webserver ter beschikking, maar maakt u gebruik van een gedeelde server. Dit betekent dat de capaciteit van de server over meerdere accounts, ofwel websites en webshops wordt verspreid. Deze optie is geschikt voor kleinere websites, of wel websitemet een beperkte bandbreedte. Maar wat zijn nu de voordelen van shared hosting?  

Voordelen & nadelen 

Shared hosting is in verhouding goedkoop en voor de klant ook onderhoudsvrij aangezien de hostingprovider het onderhoud, back-ups en updates uitvoert. Daarnaast is shared hosting ook gemakkelijk uit te breiden naar een groter hostingpakket. 

Naast voordelen zitten er natuurlijk ook nadelen verbonden aan shared hosting.  Men deelt een server met anderen, waardoor u maar beschikt over beperkte capaciteit. Ook heeft u maar een beperkte opslagruimte waardoor deze optie enkel geschikt is voor websites met beperkte bandbreedte.  Als laatste kunt u bij shared hosting problemen ondervinden door acties van andere accounts waarmee u de server deelt.  

Een eigen VPS 

De afkorting VPS staat voor Virtual Private Server. Neemt u een eigen VPSdan krijgt u een eigen afgeschermde omgeving op een fysieke server. Deze omgeving kunt u gebruiken om uw website te hosten en vele verschillende bestanden op te slaan. Omdat de digitale omgeving van uw VPS afgeschermd is, bent u minder afhankelijk van de andere gebruikers van de server. Bij VPS-hosting heeft u hier simpelweg helemaal geen last van.  De voordelen van een eigen VPS is dat het goedkoper is dan een dedicated server. Verder geeft een VPS meer controle dan een shared hosting server. Als laatste is een VPS-hostingpakket gemakkelijk aan te passen waardoor enkel betaald voor wat u nodig heeft. Helaas is een VPS wel duurder dan shared hosting en het beheer is lastiger en vergt meer tijd. Hiervoor heeft u echt technische kennis nodig. 

Een Dedicated server 

Tot slot kunt u er ook voor kiezen om een dedicated server aan te schaffen bij VedaWeb. Dit is een server die volledig aan u wordt toegewezen.  De software die op de server draait, wordt dan ook alleen door gebruikt. Bij Dedicated hosting heeft u eigen processoren, een eigen RAM-geheugen, eigen harde schijven en eigen SSD's.  U hoeft niets te delen en bent van niemand afhankelijk!  

De voordelen van een dedicated server zijn dat u meer rekenkracht tot uw beschikking heeft dan bij een VPS of shared hosting. U heeft geen last van andere gebruikers waardoor er ook geen beveiligingsrisico's aanwezig zijn van andere gebruikers. Wel is een dedicated server duur in aanschaf. Ook moet u sneller onderdelen vervangen van een dedicated server aangezien u snellere hardware gebruikt.  

U heeft dus tal van opties bij VedaWeb waaruit u kan kiezen. Voor welk server gaat u? VedaWeb helpt u graag bij het maken van deze keuze. Neem vrijblijvend contact met ons op.