Wat is het belang van goede monitoring van een managed VPS?

Bij een managed VPS heb je zelf niet de zorgen die horen bij het beheren van een Virtual Private Server (VPS). Als je vragen hebt of last hebt van technische problemen, hoef je deze zelf niet op te lossen. Daar is de technische ondersteuning voor. Dat betekent dat je geen omkijken meer hebt naar het uitvoeren van updates, installeren van nieuwe functies of het buiten de deur houden van hackers. Als er namelijk iets ongebruikelijks gebeurt, wordt dat opgemerkt door de monitoring. Wat is die monitoring eigenlijk?

Monitoring op een managed VPS

Een managed VPS betekent dat het technische team alle technische problemen voor je oplost. Zo hoef je zelf geen updates meer uit te voeren of nieuwe pakketten op je VPS te installeren. Dit wordt allemaal voor je gedaan. Met andere woorden: je bent niet zelf verantwoordelijk voor het configureren van je server. Een managed VPS blijft altijd veilig volgens de laatste standaarden. Maar het is natuurlijk mogelijk dat er zich toch een hacker toegang verschaft tot je server of dat bijvoorbeeld je server offline gaat door een technisch probleem.

Het technische team is verantwoordelijk voor meerdere managed VPS-systemen. Het is onmogelijk om dit met de hand in de gaten te houden. Gelukkig zijn er systemen die onze techneuten een handje helpen. Dit noemen we monitoring. Dat betekent dat verschillende programma’s op de VPS alle waardes van de server in de gaten houden. Ziet het monitoringsprogramma iets ongebruikelijks, dan krijgen de techneuten daar meteen een seintje over. Op die manier kan er snel worden ingegrepen en kun je voorkomen dat je websites of diensten lang offline zijn.

Een vangnet voor technische problemen

Monitoring zorgt ervoor dat je managed VPS altijd storingsvrij blijft. De techneuten kunnen op die manier bijvoorbeeld kijken naar het gebruik van de processor of in de gaten houden wanneer je opslag bijna vol is. Er wordt ook gekeken naar hoeveel HTTP-verzoeken er binnenkomen en of er meer belasting op de databaseserver dan gebruikelijk plaats vindt. Op die manier houden we de performance van een VPS in de gaten. Zo kun je voorkomen dat er zich technische problemen voordoen, zoals bijvoorbeeld een traag werkende website of zelfs volledige storingen.

Er wordt bijvoorbeeld ook gekeken naar hoeveel verzonden mails er nog in de wachtlijst staan. Blijkt dat er veel mails tegelijkertijd verzonden worden? Dan betekent dit meestal dat de server gehackt is en dat er spam verstuurd wordt. Dit is schadelijk voor de reputatie van je website en je managed VPS. Om deze reden krijgen techneuten meteen een seintje als er iets afwijkends gebeurt, zodat je veel minder last hebt van technische problemen.

Goede monitoring verbetert de betrouwbaarheid

Goede monitoring zorgt ervoor dat je VPS en je website betrouwbaarder worden. Ten eerste in performance: door in de gaten te houden welke gebieden op de server problematisch kunnen worden, kun je ervoor zorgen dat je website altijd snel blijft en je daardoor je bezoekers langer vasthoudt. Niemand zit immers te wachten op een trage website.

Maar goede monitoring zorgt er ook voor dat de beveiliging van je managed VPS op orde blijft. De monitoring zorgt ervoor dat ongebruikelijke patronen op de server worden opgemerkt. Op die manier kan voorkomen worden dat je server gehackt wordt en kwaadwillenden bij je belangrijke bestanden kunnen komen, of dat je website opeens spam verstuurt. Dat is immers schadelijk voor de reputatie van je IP-adres.

Ten slotte zorgt goede monitoring ook voor een betere uptime van je website. De meeste problemen ontstaan door problemen in de verbinding of de applicaties die je gebruikt. Door monitoring te gebruiken kun je deze problemen voor zijn, zodat er in kan worden gegrepen voordat je website offline is.

Vond u dit een interessant artikel? Deel hem dan met uw netwerk! Dat wordt gewaardeerd.