Wat is het verschil tussen een dedicated server en een VPS?

Als je een server voor je website gaat kiezen, kun je kiezen tussen een dedicated server en een VPS. Het kan daardoor nog best lastig zijn om een goede keuze te maken. Daarom is het belangrijk het verschil te kennen tussen een dedicated server en een VPS. We leggen de verschillen uit, zodat je een goede keuze kunt maken.

Over een VPS

Veruit de meeste mensen kiezen voor een Virtual Private Server (VPS). De werking van een VPS is vrijwel hetzelfde als een dedicated server. Bij een VPS wordt de hardware zoals de processor, het geheugen en de opslag gedeeld met andere klanten. Deze klanten kunnen weliswaar niet bij de bestanden, maar er zijn dus meerdere klanten op één server. In principe kun je dit vergelijken met een huis delen met andere mensen in huis. Iedereen heeft zijn eigen kamer, maar ze wonen wel in hetzelfde gebouw. Dat betekent dat je kan kiezen voor een VPS als je eerst klein wilt beginnen en niet veel bezoekers tegelijkertijd op je website hebt. Het voordeel van een VPS is dat je de hardware bovendien verder uit kunt laten breiden. Zo kan er met één druk op de knop meer geheugen of opslag worden toegekend, want al deze hardware is ‘virtueel’ en is slechts een stukje van de server.

Over een dedicated server

Een dedicated server betekent dat alle hardware volledig beschikbaar is voor jouw website(s). Met andere woorden: je deelt het huis niet meer, alle kamers zijn voor jou. Dat betekent dat je de processor, het geheugen en de opslag met niemand hoeft te delen. Daarom is een dedicated server in de regel vaak veel duurder. Toch kent een dedicated server veel voordelen. Doordat je de hardware niet hoeft te delen met andere klanten, kun je vol gebruikmaken van de volledige hardware van de server. Dat komt meestal de snelheid van je website ten goede. Bovendien heb je toegang tot meer functies op de server. Als je een website hebt die langere tijd veel bezoekers tegelijkertijd trekt, kun je beter kiezen voor een dedicated server. De capaciteit is immers ook groter.

Welke server moet ik kiezen?

Nu je het verschil kent tussen een dedicated server en een VPS, is het tijd om een keuze te maken. Welke server het best bij je past, is afhankelijk van je persoonlijke wensen. Heb je een kleine website en gebruik je eenvoudige applicaties? Dan kun je het best kiezen voor een VPS. Een dedicated server is dan een maatje te groot. Ook als je programma’s gebruikt die niet veel van het geheugen of de processor vergen, is een VPS een prima keuze.

Wanneer je toegang wilt tot meer functies, kun je voor een dedicated server kiezen. Bijvoorbeeld als je complexe softwareprogramma’s gaat gebruiken die veel van de hardware vragen. Stel je voor: je hebt een website met 10.000 klanten. Dan heb je een succesvolle webshop met een grote database. In zo’n geval kost dit ook meer opslagruimte en wordt er meer geheugen van de server gebruikt. Je kunt in zo’n geval beter kiezen voor een dedicated server, omdat je de volledige beschikking hebt over de capaciteit van de server. Een dedicated server is daardoor wel duurder, maar je krijgt er ook veel meer rekenkracht voor terug. Daardoor blijven je applicaties en websites soepel lopen.

Kortgezegd gebruik je een VPS voor kleinere websites die niet veel rekenkracht vragen. Je deelt dan de hardware met je ‘buren’. Maar als je een complexe website hebt, kun je de rekenkracht beter voor jezelf houden. In zo’n geval is een dedicated server een betere keuze.

Vond u dit een interessant artikel? Deel hem dan met uw netwerk! Dat wordt gewaardeerd.