Welke voordelen biedt IPv6?

Het is al jaren bekend: de laatste blokken met IPv4-adressen zijn op aan het raken. Deze IP-adressen zien eruit als een reeks willekeurige getallen. Een IPv4-adres is het IP-adres dat we allemaal nog steeds gebruiken. Maar er zijn meer internetaansluitingen dan dat er IP-adressen beschikbaar zijn. Daardoor lopen we tegen het einde van IPv4 aan. Er is een tekort aan deze IP-adressen en als gevolg daarvan schieten de prijzen van een IP-adres omhoog. Op een dag stappen we daarom massaal over naar een nieuwere manier van adressen samenstellen, aan de hand van IPv6. Wat zijn de voordelen van zo’n IP-adres?

Wat is IPv6?

Bij IPv4 herken je het IP-adres als 123.45.67.78. Maar bij een IPv6-adres kan het IP-adres bestaan uit 128 bits waarbij er gebruik wordt gemaakt van hexadecimalen. De puntjes tussen de getallen hebben plaatsgemaakt voor een dubbele punt. Daardoor zijn de IPv6-blokken veel groter en zijn de mogelijkheden eindeloos. Op die manier kun je voorkomen dat de adressen opraken, zoals nu bij IPv4 het geval is. Het is dus onvermijdelijk dat we over moeten stappen naar deze nieuwe manier van adressen uitdelen. Maar de omarming van deze nieuwe adressen laat al jaren op zich wachten. Dat is zonde, want IPv6 biedt best een aantal voordelen.

Voordelen IPv6

Er zijn verschillende voordelen aan IPv6. Ten eerste zijn er natuurlijk voldoende IP-adressen, omdat er veel meer unieke IP-adressen kunnen worden aangemaakt. Wist je dat er 4,3 miljard IP-adressen beschikbaar waren? We hebben ze inmiddels al bijna allemaal verbruikt. Bij de opvolger, IPv6 zijn er 340 sextiljoen adressen bereikbaar. Zelfs als je alle inwoners op de wereld (inclusief pasgeboren baby’s) een IP-adres zou geven, zouden de IP-adressen van IPv6 nog steeds niet op zijn.

Beter beveiligd

IPv4 kwam samen met het internet in opkomst. Destijds waren de denkbeelden over cyberveiligheid nog een stuk verouderd. Er was eigenlijk nauwelijks over nagedacht. Maar doordat IPv6 volledig opnieuw bedacht is, is er ook gedacht aan de veiligheid. Alle verkeer via IPv6 verloopt via een protocol dat IPsec heet. Dat betekent dat het verkeer altijd versleuteld is. Dit lijkt op hoe een Virtual Private Network (VPN) werkt.

Geen NAT meer nodig

Als je een router koopt, krijg je vaak een intern IP-adres. Op die manier kun je je computer koppelen aan het externe IP-adres van je router. Daarvoor dien je dan verschillende poorten openzetten. Zo’n poort kan maar één keer per IP-adres worden gebruikt. NAT is ooit bedacht om de tekorten van IPv4 op te lossen.

Maar inmiddels is in Europa ook het laatste blok al uitgedeeld. Het heeft dus weinig geholpen. Met de overstap naar IPv6 hebben we NAT niet meer nodig, omdat er meer dan genoeg unieke IP-adressen zijn.

Beter voor de toekomst

Nu we tegen de limieten van IPv4 aanlopen, is het belangrijk om dezelfde fout niet nog een keer te maken met IPv6-adressen. Daarom zijn deze adressen zo ontworpen, dat ze ook voor de toekomst langdurig gebruikt kunnen worden. Dat betekent dat de IP-adressen vrijwel nooit op zullen zijn. Iedereen in de wereld kan een eigen IP-adres krijgen en dan zijn er nog voldoende beschikbaar. Met de opkomst van nieuwe, moderne technologieën is de kans groot dat er nog meer IP-adressen nodig zijn. Dat betekent dat zelfs technologieën die nu nog niet uitgevonden zijn straks gebruik kunnen maken van IPv6-adressen.

IPv6 is efficiënter

IPv6 is vaak een sneller protocol dan IPv4. Dit is wel afhankelijk van over welke locaties in de wereld de pakketjes worden verzonden. Maar in de regel is het protocol een stuk efficiënter. De pakketten hoeven namelijk niet eerst meer te worden gecontroleerd. Op die manier komt er meer ruimte voor de netwerkapparatuur vrij om alle netwerkverkeer in goede banen te leiden. Zo kun je op die manier vertragingen op de lijn verkleinen.

Vond u dit een interessant artikel? Deel hem dan met uw netwerk! Dat wordt gewaardeerd.